Select Page

Kerékpáros útvonal

Az országosan egyedülálló helyi kezdeményezés eredményeként 2016-ban kialakított gyalogos túraútvonal után elkészült a Csömöri körtúra kerékpáros szakasza. A kerékpáros körtúra hossza 20 kilométer, fele részben megegyezik a gyalogos útvonallal, fele részben új látnivalókat kínál. Az irányjelzőtáblákkal és piktogramokkal jelölt túraútvonal a település legszebb természeti részein, közigazgatási határán, erdői és patakvölgye mellett vezet végig. Több részletes, a település értékeit bemutató, fényképekkel és régi térképekkel illusztrált tájékoztató tábla készült a helyszínek tudományos igényű, sokoldalú bemutatására. A kerékpáros útvonal nagyobb ívet ölel fel a fővárossal egybeépült Majorszegi településrésztől
a látványos kastélysoron át egészen a csodálatos panorámát nyújtó Vízműsorig, majd a hangulatos pataksétánnyal zárul le.
Helytörténeti táblák: tót és sváb hagyományok, második világháborús harcok a térségben, régi strand, Majorszeg, szomszédos települések
Természeti táblák: Csömöri-patak, hidak és gázlók, védett ősláp és legelő, Kálvária-hegy
A kerékpárosok további érdekes látnivalók mellett haladnak el: zsidó temető, harangláb, kitekintő pont a teljes budai és pilisi hegyek panorámájával, Csömöri horgásztó, M0-s gyalogos- és kerékpáros alumínium híd.
A körtúra kialakítása során törekedtünk a kerékpározás adottságait figyelembe venni, kompromisszumot kötni a látnivalók, az ideális útvonal kijelölése valamint a megfelelő közlekedési és terepviszonyok között. Az útvonalon több ivókút is található, ezeket a térképen piktogrammal jelöltük. A Csömöri körtúráról kis kitérővel könnyen elérhetőek a Veres Péter út–Kerepesi úti, illetve a Szilas-patak menti fővárosi kerékpárutak. Kerékpár szállítható a Csömör–Bp. Örs vezér tere HÉV-vonalon.
A 20 kilométeres útvonal nagyrészt sík terepen, néhány rövidebb szakaszon enyhén emelkedős-lejtős úton halad.
Az utak megoszlása:
aszfaltút: 7,0 km,
mart aszfalt: 3,0 km,
mezőgazdasági földút: 6,5 km,
erdei földút: 3,5 km.
A körtúra teljesítése néhány rövid megállóval 2,5–3,5 órát vesz igénybe a választott tempótól függően. Ajánlott többsebességes, ún. városi kerékpárt használni, „közepes” gumiszélességgel, de a célra kiválóan alkalmasak a mountain bike kerékpárok is, sőt, a nem túl vékony kerekű, ún. túra versenykerékpárokkal is bejárható a szakaszok döntő része. A keskeny gumis versenykerékpárokat viszont nem ajánljuk.
Jó túrázást, kellemes kerékpározást kívánunk!