Select Page

A Mária Út Csömörön

A Mária Út ( MÚT) Közép-Európa zarándokútja, amely a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Két fő ága keresztet formáz, ami jelképezi alapvető üzenetét: a keresztény értékek megőrzését, az emberi találkozások megélését. A kelet-nyugati tengelye Mariazell-től (A) Csíksomlyóig (RO) vezet, míg az észak-déli Czestochowa-tól (PL) Međugorje-ig (BiH.) Mindkét főág kb. 1400 km hosszú, ami gyalogosan 60 nap alatt járható be, de vannak, akik kerékpáron vagy lóháton vágnak neki a távnak. Az úton járóknak számos alternatívát kínálnak a leágazások, melyek hálózatot alkotva különféle zarándokhelyeket, természeti-, épített-, és kulturális értékeket kapcsolnak be a látnivalók sorába.

Az Út világnézeti-, nemzetiségi-, kulturális hovatartozástól függetlenül hívja mindazokat, akik meg akarják ismerni a Kárpát-medence népeit, azok keresztény hagyományait, fel akarják fedezni csodaszép tájait és kíváncsiak az itt élők kultúrájára, vendégszeretetére.

http://mariaut.hu/tart-farticle-2-74-1/Mi_a_Maria_Ut

Mária Út ismertető film

Erdélyi partnereink készítettek egy dokumentumfilmet, amely áttekintést ad a Mária Útról. Az anyag rendkívül alkalmas a MÚT  és általában a zarándoklat bemutatására. Köszönjük A Gyulafehérvári Caritas, Hargita Megyei Tanácsa és az Erdélyi Kárpát Egyesület támogatását.

http://mariaut.hu/tart-farticle-89-561-1/Maria_Ut_ismerteto_film

Mária Út Csömörön

Csömörön az Út MM2016/10 Budapest – Máriabesnyő szakaszán vezeti a zarándokokat.
Az  Út feltárását – kijelölését Fodor László ( fodor@egyhaziflotta.hu) , Molnár András és Fodorné Csőke Zsuzsanna végezték. A fővárosból Csíksomlyós felé induló – vagy onnan érkező – zarándokok Árpádföldön vagy Csömörön tervezik a szállást.

Gyalogos zarándokok :

  • A Mária Út első zarándoklatát ezen az útvonalon szerveztük 2006 június 24.-én.
  • azóta hagyományosan évi 1, esetenként 2 alkalommal tartunk zarándoklatot Máriabesnyőre. 2014 óta az 1Úton zarándoklat keretében augusztusban szervezzük  a nagy zarándoklatot. (http://1uton.mariaut.hu/tart/index/1001/1 )
  • felfestettük a MÚT Csömöri szakaszán a jelzéseket
  • a Csömöri Önkormányzat támogatásával 2009.08.24-én Csömör belterületén 4 helyen útjelző táblákat állítottunk
  • 2012 szeptember 12 tartottuk MÚT Csömöri szakaszának szentelését
  • ekkor szentelte és áldotta meg Görbe József csömöri plébános az Árpádföldet Csömörrel összekötő gyalogos hidat – Csömöri Mária Híd névre
  • 2016 szeptemberében Turista és Zarándok útjelzés festő tanfolyamot szerveztünk Csömörön

A pünkösdi Csíksomlyóra , nyáron Máriabesnyőre  és az augusztusi Budapestre tartó Szentjobb zarándokok  fogadását , kalauzolását intézzük.

Az úton szerveződő gyalogos zarándoklatokról itt lehet tájékozódni :    http://mariaut.hu/zarandoklatok

A csömöri szakaszon leágazási lehetőség : Gloria Victis emlékhely  ( http://gloriavictis.hu  ) és a Kálvária hegy keresztúti stációi. A nagypéntek előtti pénteken ide szervez hagyományosan fáklyás keresztutat csömöri cursillos csoport.

Lovas zarándokok :

Budapest – Hősök teréről több lovas zarándok is indult Csíksomlyó irányában. A zarándokoknak és lovaiknak a Zengő Nyíl Hagyományőrző Lovas és Ílyász Egyesület ) adott szállást (http://www.zengonyilegyesulet.hu/  .   A lovasokat Huszár Attila ( +36 30 964 9550 ) és Kiss Attila  esetenként több napig is kísérik saját lovaikkal.

A lovas út a lovak speciális etetési , itatási,  almozási stb. igényei miatt nem  egyezik meg a gyalogos úttal, de igyekszik igazodni ahhoz.

Kerékpáros zarándokok :

Csömör elhelyezkedése és az itteni kerékpársport hagyományok alapján fontos szerep vár nagy községünkre . A kerékpáros zarándokút szintén nem egyezik a gyalogossal teljesen. A kerékpárral egy nap alatt megtehető nagyobb táv lehetőséget biztosít szomszéd települések nagyobb fokú bekapcsolásába a Máriabesnyő felé, mint Kistracsa és Mogyoród. A zarándok út kialakításában a helyi kerékpáros aktivitást (http://www.bringafeszt.hu ) Fábri István polgármester úr fogja össze.

Fodor László