Az én kertem, az én Földem!

A csömöri kertek legyenek termőkertek!

Áprilisban az  önkormányzat minden csömöri háztartásnak, amely igényelte, díjmentesen biztosított egy vetőmagokból álló csomagot, mely sárgarépát, fehérrépát, hagymát, tépősalátát, borsót, retket, spenótot, babot, uborkát és, cukkinit tartalmazott. A megrendeléseket április 30-ig fogadták, a veteményeskert szakmai ajánlásait Onhausz Erzsébet környezetvédelmi tanácsnok, tájépítő mérnök állította össze szakemberek és helyi gazdák ajánlásainak, és természetesen a csömöri termőföld sajátosságainak figyelembevételével. A vetőmagok kiszállítását a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. munkatársai végezték. A termékek beszerzésében a Csömöri Gazdabolt  volt  az önkormányzat segítségére.  Az akcióval a csömöri kertek megművelését hosszú távú távon kívánják segíteni, így a jövőben újabbakat tervez az önkormányzat.

Fordítsuk javunkra a ránk szakadt időt, irány a veteményes!

Nem így terveztük, idén tavasszal mégis sokan megélhetjük, hogy nem várt szabadidő hullott a nyakunkba. Senkinek nem könnyű ez az időszak, mégis a szerencsésebbek közé sorolhatjuk magunkat, ha van egy kis kertünk, némi zöld felületünk, ahova kimehetünk levegőzni. Papp Katalin a Szedervölgyi Kertészetből azok közé tartozik, akik megpróbálják jól kihasználni ezt az időt, s meglátni a lehetőséget is a bezártságban. A konyhakertről beszélgettünk vele.

-Régen, falun elképzelhetetlen volt, hogy boltban vegyék meg a zöldséget, gyümölcsöt. Újra eljött az önellátás ideje?

– Nem mindig érdemes összehasonlításokat végezni, hiszen ma már a legtöbben munkahelyen próbálunk helytállni, és emellett ott a család, a háztartás, kár lenne azt gondolni, hogy régebben ügyesebben éltek az emberek, inkább egész másként. Viszont ez a mostani helyzet, ha lehet így fogalmazni, megajándékoz minket annak a lehetőségével, hogy kicsiben, számunkra is megvalósítható formában és léptékben kipróbáljuk magunkat, mit tudunk megtermelni a kiskertben.

Te hogyan kezdtél bele?

– Az alapzöldségeket szeretném magamnak megtermelni, például a krumplit, borsót, zellert, patisszont, petrezselymet. A primőrökkel, a paprikával, paradicsommal óvatos vagyok, a májusi fagyok még kárt tehetnek bennük, de hamarosan azt is elültetem. Ha négy-ötfélét ültetünk ezekből, akkor jó esetben egész szezonban ontják termésüket. Paradicsomból nálam lesz befőzésre, étkezésre, fürtös, kicsi, nagy. Ha van lehetőségünk tíz-tizenöt tő paradicsomot ék alakban, egymástól körülbelül huszonöt centire elültetni, akkor némi szerencsével egy kisebb család élvezheti a termést. Ami még fontos, hogy az alsó ágakat érdemes letépdesni, hogy a paradicsom termésén legyen a hangsúly, oda koncentrálódjon a növekedés.

– Miket ültetsz még?

– Van egy kis fűszerkertem is, kakukkfűvel, rozmaringgal, összehasonlíthatatlanul finomabb az étel, ha a fűszereket frissen tépjük bele a kertből. Érdekes tapasztalat, hogy tavaly a mentát a selyemakác alá ültettem, és azóta nem rágják a levélbolhák. A levendulának és a büdöskének az illatát pedig a tetvek nem szeretik, ha a rózsák közelébe ültetjük őket, sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat.

Gyümölcsből mi az, amivel otthon érdemes próbálkozni?

– Az eper klasszikusan olyan gyümölcs, amit sokan szeretnek otthon megtermelni, de ha van helyünk, akkor bokrokat is ültethetünk, málnát, ribizlit, sőt az éghajlatunk most már a fügének, gránátalmának, kivinek is kedvez. A kivinek például csodálatos virága van, ha felfuttatjuk vele a szaletlit, igazán szép dísze lehet a terasznak. 

Mi a helyzet a gyümölcsfákkal?

– Ha van helyünk hozzá, akkor kevés jobb dolgot tudok elképzelni, mint amikor saját fánk gyümölcsét fogyaszthatjuk. Hazánkban hagyományosan a legtöbben  almafát szeretnek tartani, ebből is számos fajta közül választhatunk, soknak a termését eltehetjük télire. Őszibarackból én a magvaváló fajtát szeretem, ebből lényegesen könnyebb befőttet is készíteni. A kertészetben népszerű a „Mariska” fehérhúsú barack is, erre az jellemző, hogy ha leesik, vagy erősen megfogjuk, hamar megbarnul, ezért sokan hálóval veszik körül a fát, hogy arra hulljon a gyümölcs, és ne ütődjön meg. Ez a hálós megoldás a sárgabarack esetében is hasznos. Sokan tudják, ám gyakran elfelejtik, hogy ha a cseresznyét a virágzás elején és végén lepermetezzük, akkor nem lesz kukacos, ezt érdemes észben tartani. Azon túl, hogy jó érzés gyönyörködni benne, ahogy növekszik a fánk, virágzik, termést hoz, valódi tartalomhoz, ízekhez jutunk általa. Az otthoni gyümölcsök, zöldségek nem kényszerérettek, azaz akkor vesszük le őket, amikor megértek, és azonnal fogyaszthatjuk. Nincsenek felvizezve, különféle kémiai módszerekkel kezelve, vízzel felpumpálva, de aki már kóstolt napsütötte friss gyümölcsöt, az pontosan tudja, miről beszélek. Egy szó mint száz, ha van akár csak húsz-harminc négyzetméterünk, amelyet beültethetünk, akkor érdemes ezt a kényszerpihenőt arra használni, hogy végre saját zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk! 

Kucsinka Gabi

A cikk megjelent a Csömöri Hírmondó áprilisi lapszámában.