Csömöri Körtúra

Mária út Csömörön

A Mária Út Csömörön

A Mária Út (MÚT) Közép-Európa zarándokútja, amely a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Két fő ága keresztet formáz, ami jelképezi alapvető üzenetét: a keresztény értékek megőrzését, az emberi találkozások megélését. A kelet-nyugati tengelye Mariazell-től (A) Csíksomlyóig (RO) vezet, míg az észak-déli Czestochowa-tól (PL) Međugorje-ig (BiH.) Mindkét főág kb. 1400 km hosszú, ami gyalogosan 60 nap alatt járható be, de vannak, akik kerékpáron vagy lóháton vágnak neki a távnak. Az úton járóknak számos alternatívát kínálnak a leágazások, melyek hálózatot alkotva különféle zarándokhelyeket, természeti-, épített-, és kulturális értékeket kapcsolnak be a látnivalók sorába.

Az Út világnézeti-, nemzetiségi-, kulturális hovatartozástól függetlenül hívja mindazokat, akik meg akarják ismerni a Kárpát-medence népeit, azok keresztény hagyományait, fel akarják fedezni csodaszép tájait és kíváncsiak az itt élők kultúrájára, vendégszeretetére.

A Mária Út Csömörön

Csömörön az Út MM2016/10 Budapest – Máriabesnyő szakaszán vezeti végig a zarándokokat.
Az Út feltárását, valamint kijelölését, felfestését Fodor László, Molnár András és Fodorné Csőke Zsuzsanna végezték.
Ezen az útvonalon a Mária Út első zarándoklatát 2016-ban szervezték, azóta hagyományosan évi 1, esetenként 2 alkalommal indul zarándoklat Máriabesnyőre. 

Az úton szerveződő gyalogos zarándoklatokról további információ: http://mariaut.hu/zarandoklatok

A csömöri szakaszon leágazási lehetőség:
Gloria Victis emlékhely (http://gloriavictis.hu) és a Kálvária hegy keresztúti stációi. A nagypéntek előtti pénteken ide szervez hagyományosan fáklyás keresztutat a csömöri cursillos csoport.