Híreink

A közeli és a nem is olyan távoli jövő tervei

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Szöveg”]

– 2016–2017. évi események és fejlesztések –

 

A gyalogos körtúra útvonalának szeptember 25-i felavatása egy nagy előkészítő munka lezárása, és egyúttal egy hosszú távú, folyamatosan bővülő program kezdete. A mérföldkőnek számító, közel 20 kilométeres közös gyaloglás során gyakran szóba kerültek a tervek, a közeli és a távoli jövő akciói, illetve fejlesztései. Néhányat jelzünk is ezek közül az alábbiakban.

A tervek szerint ez év végéig elkészül a Kálvária turisztikai térképe, melyet a most már álló Bulgákert tábla mellé helyezünk el. A térkép a Körtúrától függetlenül is igen fontos, hiszen ennek segítségével először tekinthetjük át összefüggően a település leglátogatottabb kirándulóhelyének  fő útvonalait, látnivalóit: gyalogösvények, szánkópályák, kerékpáros útvonalak és versenypályák, keresztek-stációk, a közvetlen határövezet: Ulicska, Bulgárkert, Pataksétány, HÉV-vonal, hidak stb. A tervek szerint a november folyamán kikerülő térképet, a Kálváriát, mint természeti környezetet is leíró további tábla teszi teljessé (a kettő tábla egy tartó keretbe kerül majd, vagyis a már néhány esetben látható „kétoldalas” táblamegoldást alkalmazzuk). A táblából két darab készül a Kálvária egy-egy „főbejáratához”: a Bulgárkertbe, illetve a „Keresztekhez” vezető HÉV-hídhoz.
Ezzel párhuzamosan elkészül a Kerepest bemutató történeti tábla is, továbbá a túra útvonalának különleges pontján található Hármas-határ tábla, mely Rákospalotát és Fótot mutatja be.
Az új táblák felavatását kis esemény keretében tesszük meg, a részletek kidolgozás alatt vannak.
További érdekes esemény lesz a Mikulás túra, amelyet hagyományteremtő céllal szervezünk meg december elején. A cél az, hogy a csömöri gyerekekkel megismertessük a helyi értékeket, ráadásul mindezt a szabadban, egészséges környezetben, és nem mellesleg egy hangulatos program keretében. A részletekről nemsokára egyeztetünk az iskola, az óvoda, a művelődési ház és a családsegítő intézményünk vezetőivel. Az előzetes tervek szerint a Mikulás túra a Csömöri Körtúra Ófalu szakaszán, a leglátványosabb és a legtöbb érdekes tájékoztató táblával rendelkező, néhány kilométeres útvonalat érintené (Pataksétány, Bulgárkert, Kálvária, Régi strand tér).
Formálódik már a tavaszi „teljesítménytúra” koncepciója is. Szeretnénk minden évben egy fix időpontot, valószínűleg április második felében, amikor mindenki „hivatalosan” is teljesíthetné a távot. Természetesen ez ismét egy közös kirándulás lehet majd, mindig évben új és új programelemekkel színesítve. A legfontosabb újdonság, hogy ekkorra kész lesz a kerékpáros útvonal is, emellett pedig a gyalogos útvonal újabb információs táblákkal és látnivalókat tartalmazó leágazásokkal gazdagodik. Sőt, már kész az igazi meglepetés terve a program szervezői körében 2017 tavaszára mindenki, gyalogos és kerékpáros túrázó vagy csak egyszerűen kiránduló számára egyaránt….
További terveinkről részletesen beszámolunk a közeljövőben!

 

 

[/et_pb_text][et_pb_gallery admin_label=”Galéria” gallery_ids=”354,279,281,284″ fullwidth=”on” show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” background_layout=”light” auto=”off” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” caption_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]