Látnivalók

Csömöri Horgásztó

A csömöri horgásztó jelenleg a település egyetlen közösségi tava, melyet a Csömöri-patak felduzzasztásával hoztak létre a nyolcvanas években. Területe 4,6 hektár, legnagyobb mélysége mintegy 4,5 méter. Noha önkormányzati tulajdonú, 1990 óta folyamatosan a Csömöri Horgászegyesület kezelésében van. A tavon jelenleg a horgászat az egyedüli tevékenység. A tó halállománya hasonló a többi ilyen méretű és státuszú vizéhez: fő hala a ponty és a Kínából származó, nem őshonos ezüstkárász, illetve amúr, de szép a süllő- és csukaállomány is. Ezenkívül a horgászok zsákmányoltak itt már harcsát, balint, busát és compót is. Az apróbb halak közül gyakori a színes – szintén nem őshonos – naphal, a sügér, a bodorka és a szélhajtó küsz. A tó késő ősszel és télen pihenő- és telelőhelye több madárfajnak, elsősorban a récéknek, így a kercerécének és a barátrécének. A tőkés récék egy jelentős csapata pedig az egész évet a tavon és a környező nádasokban tölti. Tavasszal nem ritka a szürke gém.
A tóban meghonosodott az Amerikából származó vörös- és sárgafülű ékszerteknős. Ezeket az állatokat fontos megkülönböztetni a honos mocsári teknősöktől, ugyanis az ékszerteknősök kiszorítják élőhelyükről az egyetlen védett teknősfajunkat. Kérjük a lakosokat, megunt hobbiállataikat ne engedjék szabadjára, hogy
horgásztavunk megmaradjon a hazai teknősfaj élőhelyének! A környék rendkívül kedvelt helye mind a helyi, mind a városból kiérkező sétálni vágyóknak. Sokan járnak ide futni, kocogni, kerékpározni. Sőt, a csömöri fotósok talán legkedveltebb témája a horgásztó lebilincselő látványa minden évszakban. A télen befagyott tó kedvelt korcsolyapálya, s ha az időjárás engedi, szerveznek itt ifjúsági jéghokiversenyeket is. A horgászat szabályairól a tó középtáján lévő kis horgászházban lehet érdeklődni.