Az én kertem, az én Földem!

Én kertem, én Földem! – Vízhasználat

Vízhasználat kisebb lábnyommal és energiatakarékos védekezés a meleg ellen

Környezettudatossággal, fenntarthatósággal foglalkozó sorozatunkban most a nyár két nagy aktuális kérdésével, a vízfogyasztással és a hűtési szokásainkkal foglalkozunk.

Édes édesvíz!

Világszerte nagy kihívás a Föld édesvízkészletével való ésszerű gazdálkodás, amelyet csak nehezít az a tény, hogy a készlet egyenlőtlenül oszlik szét, és a klímaváltozás miatt ez az egyenlőtlenség csak fokozódik. Nem kérdés tehát, hogy nem pazarolhatjuk ezt a drága kincset, ennek ellenére mindennapjaink része a luxus, hogy ivóvizet használunk wc-öblítésre, mosásra. Egy átlagos háztartás vízfogyasztása naponta akár a több száz liter vizet is elérheti, ami a fenntartható fejlődés szempontjából komoly problémát jelent. Egy kis odafigyeléssel a hétköznapjainkban is számos lehetőségünk nyílik arra, hogy mi magunk is takarékoskodjunk a vízzel.

 

 Esővízgyűjtés, öntözés

 • Hasznosítsuk az esővizet: gyűjtsük össze és használjuk fel öntözésre! Ha még nagyobb lépésre szánnánk el magunkat, az esővizet nyári zuhanyzáshoz is használhatjuk, vagy része lehet otthonunk vízrendszerének, használhatjuk mosáshoz, wc-öblítéshez.
 • Csökkentsük a kipárolgásból adódó vízveszteséget: este vagy reggel öntözzünk.
 • Válasszunk kertünkbe kevésbé vízigényes növényfajtákat.
 • Mulcsozással, talajtakarással segítsük megőrizni a talaj nedvességtartalmát.

Ha jön a kánikula…

Kényelmünk, komfortérzetünk egyre népszerűbb nyári kelléke a légkondicionáló berendezés. Bár adhatnánk tippeket ahhoz, ezeket hogyan használjuk környezettudatosság szempontjából okosan, de inkább arra vállalkozunk, hogy a fenntarthatóság érdekében alternatív hűtési megoldásokban gondolkodóknak segítsünk elviselni a hőséget.

 • Ha tehetjük, legyen jól szigetelt az otthonunk.
 • Ha van választásunk, tartózkodjunk a hűvösebb helyiségekben, például a tetőtér helyett a földszinten.
 • A napsütötte oldalakat, ablakokat árnyékoljuk függönnyel, rolóval.
 • Az ablakokat éjszakára hagyjuk nyitva, szellőzzön át a lakás,  de még azelőtt zárjuk be az ablakokat, mielőtt kint nagyon meleg lesz.
 • Ültessünk fákat a kertbe, amelyek akár a házat is árnyékolhatják, és kinti tartózkodásunkat is árnyékkal segítik.
 • Főzzünk/süssünk kevesebbet, a nyár a friss zöldségek, gyümölcsök szezonja, nyers zöldség fogyasztásával az egészségünkért is tehetünk.
 • Permetezzünk vizet a szobanövényekre.

Sokat segíthet, ha tudatosítjuk magunkban felelősségünk súlyát, és minden kis lépésért, amelyet a kevesebb fogyasztásért tettünk, minden egyes elviselt forró nap után megveregetjük saját vállunkat annak tudatában, hogy a klímaváltozás – sok más összetevő mellett – egy kicsit rajtunk is múlik. Számos szervezethez, közösséghez csatlakozhatunk, akár csak a virtuális térben, hogy ne érezzük egyedül magunkat, támogatást, biztatást kapjunk, hogy megéri környezettudatosnak lenni a bolygónk, gyermekeink jövője miatt.

 

A cikk megjelent a Csömöri Hírmondó júniusi számában.