Híreink

II. világháborús emlékhelyet avattak Csömörön

A Levendula utcától kb. 200 méterre található területen, az ottani dombtetőn húzódó ún. Attila védelmi vonal megmaradt állásánál II. világháborús emlékhelyet avatott fel december 15-én az önkormányzat és a Magyar Katonasírokért Alapítvány.

Ezen a területen, a Szent István-hegy térségében 1944. december 15-én indultak meg a II. világháborús harcok Csömörön, illetve a kutatások alapján ezen a napon hunyt el itt a harcok következtében az első magyar katona.  Az ünnepélyesen felavatott emlékhelyen, ahol  tábla ismerteti részletesen az akkori eseményeket, Fábri István polgármester  és Tormay-Lesták Mária  alpolgármester köszöntötte a részvevőket, majd a Himnusz közös eléneklését  követően Aranyossy-Péter Máté, a Magyar Katonasírokért Alapítvány kurátora ismertette az 1944-es csömöri eseményeket.  A műsorban fellépő zeneiskolai tanár,  Rozbora Ádám  trombitaszója kíséretében  a résztvevők koszorúkat helyeztek el a táblánál. Az ünnepségen az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület tagjai mellett  Deák Miklós Korábbi alpolgármester, dr. Paulovics Mihály korábbi településvezető, Gyuricza László  Kerepes és Juhász István, Kistarcsa  polgármestere is részt vett.

Az önkormányzati területen felállított helytörténeti táblát bekapcsolták a Csömöri Körtúra útvonalába, így az erre kirándulók megismerhetik a csömöri harcok részleteit.