Az én kertem, az én Földem!

Júniusban nyíló vadvirágok

Közönséges cickafark

A közönséges cickafark elsősorban gyógynövény, de levele a komposztálandó növények bomlási folyamatának gyorsítására is használható.
Gyógynövényként csak a fehér virágzatúakat használják, elsősorban gyógyteaként. de külsőleg borogatásra is használható.A növénynek gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, görcsoldó, emésztést javító, vérzéscsillapító és köhögéscsillapító hatást tulajdonítanak. A cickafark különböző gyógyszeres kezelések hatását erősítheti például: fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, vérzékenység, emésztőrendszeri zavarok.

 

Mezei zsálya

A mezei zsálya száraz rétek, füves lejtők és cserjések lakója.  A virágzási ideje májustól júliusig, esetleg augusztusig tart.

Üstökös gyöngyike

Az elsősorban kaszálókon található kékeslila, fürtvirágzatú növény júniusban virágzik.  Népiesen kék kígyóhagymának is nevezik érdekes megjelenése miatt.

Közönséges farkasalma

A közönséges farkasalma májustól szeptemberig virágzik, önmagában mérgező, de gyógyszeralapanyagként használják.

Közönséges gyújtoványfű


A közönséges gyújtoványfű magyar nevét valószínűleg a virág gyertya lángjára emlékeztető alakjáról kapta. Virágai tömör fürtben egészen szeptemberig nyílnak.
Gyógyhatású növény, külsőleg fekélyes sebekre, furunkulusra, pépes borogatásként-, belsőleg vízhajtóként alkalmazták. Bélféregűző és hashajtó hatása is ismert.

Orvosi somkóró

Az orvosi somkóró vénás keringési zavarok, valamint vénás és nyirokelégtelenség (‘aranyér, lábdagadás, visszér, ödéma’) esetén alkalmazható. Emésztési zavarok (felfúvódás, renyhe emésztés, bélgázképződés) kezelésekor is jótékony hatású. Vízhajtóként is használják. Külsőleg különböző okokból (hosszan tartó megerőltető nézés, füstös környezet) eredő szembántalmakra, zúzódásra, rándulásra, felszíni vérzésre is ajánlott.

 

Forrás: www.wikipedia.org