Az én kertem, az én Földem!

Kerti tanácsok – Ha már mindent elültettünk, az csak a kezdet!

Az elmúlt időszakban a veteményezésről, tavaszi kerti munkákról beszélgettünk Papp Katalinnal. Próbáltunk mindenkinek hasznos tippeket adni, aki belevetette magát a kerti munkálatokba, ültetésbe, veteményezésbe, nőnek kertjeink csodái, de nem dőlhetünk hátra. Ahhoz, hogy a tavasszal nagy munkával, igényesen elkészült kertünket megtartsuk, folyamatosan gondozni, ápolni kell. Ehhez kértünk segítséget Katitól.

 

 • Kezdjük talán a fűvel. Mit tehetünk, hogy ne mindig a szomszédé legyen zöldebb?
  • A füvet vagy gyepet egész nyáron érdemes rendszeresen locsolni és nyírni. A rendszeres nyírás következményeképpen a gyomok kipusztulnak, és a fű megerősödik. Ha nem sikerül rendszeresen nyírni és már magas, akkor nem szabad egyből nagyon alacsonyan nekiesni, hanem érdemes hetente fokozatosan egyre rövidebbre állítani a magasságot. Ha magas a gyep, a töve nem kap fényt, elsárgul, de ha betartjuk a fokozatosság elvét, szépen helyre jön. A színét táppal vagy trágyával erősíthetjük. Az aszály okozta stressz miatt legyengülhetnek a növényeink, ezért fontos a locsoláson kívül a metszés.

 

 • Mi a helyzet a permetezéssel? Sokan ódzkodnak a vegyszerektől.
  • Természetes permetszerek lehetnek a kovaföld (szilícium-dioxid), amely a kártevő bogarak kitin vázát oldja, vagy a citrusos permet. Utóbbihoz a citromhéjat vízbe áztatjuk, másnap leszűrjük. Szappanos permetet főként tetvek lemosására alkalmazhatunk, az alkoholos permethez pedig 60–90%-os izopropil alkoholt kell használni. Minden permetet érdemes először kis felületen kipróbálni, és csak utána a teljes növényen.

 

 • A virágokkal kapcsolatban tudnál adni hasznos tippet?
  • Minden virágzó növénynél az elvirágzott rész levágásával újra virágzásra lehet serkenteni a növényt. Sokak kedvencénél, a rózsánál is ez a feladat, valamint jó, ha tápanyag-utánpótlást alkalmazunk, ha pedig lisztharmat vagy rózsarozsda károsítja, érdemes levágni az érintett ágakat és permetezni. Egynyári növényeinknél is fontos rendszeresen lenyírni az elvirágzott részeket, rendszeresen locsolni és tápozni, hogy a vegetációs időszakban mindig szépen virítson. A szobanövényekről is ejtsünk szót: ezeket is kitehetjük a szabadba, de sose a tűző napra, hanem először árnyékos helyre, és fokozatosan szoktassuk a napsütéshez, mielőtt a végleges helyére kerülnek.

 

 • A zöldségekről és fűszernövényekről, a gyümölcsfákról már beszéltünk a veteményezés kapcsán. Velük mi a teendő ezután?
 • Zöldség- és fűszernövényeink földjét folyamatosan lazítani és gyomtalanítani kell. A paradicsom oldalhajtásait és az alsó leveleit csípjük le, hogy a termésére koncentrálja az energiáját, így jóval több termés várható. A gyümölcsfák vízhajtásait metsszük le, érdemes nyár közepén zöldmetszést csinálni, hogy levegős legyen a lombozat, természetesen mindezt a letermés után. Az almafák ellensége az almamoly, amely júniustól kezdi lerakni petéit. Ezek ellen feromon csapdákkal védekezhetünk.

 

Tényleg bőven akad tennivaló egész nyáron. Kívánunk hozzá sok erőt és egészséget, a kertünk meghálálja, és a sok finomságon és szépségen kívül miénk lehet a jóleső elégedettség, hogy kezünk nyomán a kert olyanná válik, ahogy elképzeltük. Jó kertészkedést!

 

A cikk megjelent a Csömöri Hírmondó májusi számában.