Az én kertem, az én Földem!

Májusban nyíló vadvirágok

Májusban is szebbnél-szebb vadvirágok nyílnak Csömörön, most ezek közül mutatunk be néhányat olvasóinknak.

Réti boglárka

A természetvédelmi terület rétjén már sárgán vírítanak a réti boglárkák. Az egész növény frissen fogyasztva mérgező, ezért a szarvasmarhák legeléskor nem fogyasztják. Viszont lekaszálva, szárítás után a széna már elveszíti mérgező tulajdonságát.

 

Kónya sárma

Akácosokban még nyílik a különös színű kónya sárma. Virágjai este becsukódnak. Hagymás növény, elvirágzás után beérő magjait hangyák terjesztik.

 

Kétlaki macskagyökér

A lápréten elszórtan bújnak meg a fűben apró fehéres-rózsaszínes kis virágjai.

 

Zamatos turbolya

Akácosokban, utak mentén tömegesen nyílnak fehér ernyős virágzatai. Kora tavasszal megjelennek petrezselyemhez hasonló levelei, melyeknek jellegzetes ánizsra emlékeztető illata van. Már a rómaiak is használták fűszernövényként, a francia konyhának is kedvelt fűszernövénye, húsos és gombás ételekhez használják. Tavasszal salátába keverhető. A virágok megjelenéséig fogyasztható a levele, utána már keserűvé és rágóssá válik. Magérlelés után a növény elszárad.

Útszéli zsázsa

Régi népi nevei (borsfű, borserejűfű, pórmustár) a nyersen fogyasztott növény erős, csípős ízére utalnak. A káposztafélékkel rokon, íze is ezekhez hasonlít.

Erőteljes növekedésű faj. Felálló, vaskos szárát dúsan borítják a tojásdad vagy lándzsa alakú, csipkés szélű vagy fogazott, hamvas felületű levelek. Apró, jelentéktelen, fehér keresztes virágai dús ernyőben nyílnak a szár csúcsán, egyszerre akár több kis ernyőcske is virágozhat, ahol a szár elágazik. Utak, szántók, művelt földek szélén, réteken, legelőkön, napos és nyílt területeken virítanak.