Select Page

Tanösvény

Csömöri vízre, vizes élőhelyek tematikájára épülő tanösvény

 

 

 

A csömöri patak völgyében, vadregényes környezetben található a ma már természetismereti parkként funkcionáló régi strand területe. (Csömör, Kossuth Lajos utca végétől balra) A park területén 2022 őszén elkészült az önkormányzat és a CSÖTESZ együttműködésében a vízre, vizes élőhelyek tematikájára épülő tanösvény. Müller Aliz, a CSÖTESZ tájépítésze által tervezett ösvényen információs és interaktív táblák ismertetik meg a gyerekeket Csömör vizes élőhelyeivel. Az információk mellett olyan mesék is szerepelnek a táblákon, amelyek a vizes témakörhöz kapcsolódnak.

 

Ezeket a mesetáblákat a csömöri általános iskolából Balla Erika rajztanár vezetésével illusztrálták a gyerekek. A több mint száz rajz közül végül ötvenhat gyermek munkáját választották ki, amelyek fel is kerültek a mesetáblákra. Az összesen nyolc mesét tartalmazó táblákat havonta, kéthavonta cserélik, így a gyerekek számára az elkövetkező időszakban mindig nyújt majd újdonságot a tanösvény.
A tanösvényen több érdekes információs és interaktív tábla is helyet kapott, valamint ügyességi játékok teszik még izgalmasabbá a parkban eltöltött időt,
A tanösvény szorosan kapcsolódik a Csömöri Körtúra vizekkel kapcsolatos, 4,5 km-es szakaszához. Ezen a szakaszon, az Ősláptól indulva, a horgásztó mellett elhaladva, a pataksétányon juthatunk el a Természetismereti Parkba (régi strand tér). 

 

 

Néhány további fotó a tanösvényről:

Képgaléria a 2022 őszi tanösvény-átadó eseményéről: http://csomorikortura.hu/csomori-vizes-tanosveny-avato-2022-10-07

A természetismereti parkban a tanösvényen kívül megtekinthető a felújított régi gátőrház, mely ma már közösségi házként üzemel, egy régi kerekeskút, a régi strand gátja, de mezítlábas játszóösvény, épített kemence és élő fűzfakerítés is gazdagítja a környezetet. 

Mindenkit szeretettel vár a csömöri Természetismereti park!