Az én kertem, az én Földem!

Vetőmagakciót indít az önkormányzat

Az önkormányzat minden csömöri háztartásnak, amely igényli, díjmentesen biztosítja a következő vetőmagokat tartalmazó csomagot: sárgarépa, fehérrépa (zöldség), hagyma, tépősaláta, borsó, retek, spenót, bab, uborka, cukkini.

Természetesen azoknak is biztosítjuk a vetőmagokat, akik már évek, vagy akár évtizedek óta veteményeskertet művelnek otthonukban.

Az igényeket kérjük, jelezzék a csomoritermokert@gmail.com e-mail címen, vagy a 06 70 242 6097 telefonszámon munkanapokon 8-16 óra között.
A beérkezett jelzéseket követően az önkormányzat a megadott címre  díjmentesen ( a jelenlegi biztonsági előírásoknak megfelelően, szájmaszk és gumikesztyű használatával) viszi ki a csomagokat.

Az igény jelzésekor a pontos címet, nevet és telefonszámot kell megadni.

A megrendeléseket április 30-áig fogadjuk. Háztartásonként egy garnitúra vetőmagcsomag rendelhető.

A veteményeskert szakmai ajánlásait Onhausz Erzsébet környezetvédelmi tanácsnok, tájépítő mérnök állította össze szakemberek és helyi gazdák ajánlásainak, és természetesen a csömöri termőföld sajátosságainak fegyelembevételével. A vetőmagok kiszállítását a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. munkatársai végzik. A termékek beszerzésében a Csömöri Gazdabolt  volt segítségünkre.

Az önkormányzat az akcióval a csömöri kertek megművelését hosszú távú távon kívánja segíteni, így a jövőben újabbakat tervez.

A csömöri kertek legyenek termőkertek!

Csömörön szinte mindnyájan kertes házakban élünk, ami nagy áldás ezekben a kényszerűségből is az otthonmaradásra késztető napokban, hetekben.

Sokan művelnek otthon veteményeskertet, így számukra a kert nem csak  kikapcsolódást,  megnyugtató környezetet, hanem azt az aktív időszakot is jelenti, amikor elvetik a magokat, ami majd tavasszal, nyáron kihajt, és örömet okozva egészséges, finom zöldséget ad.

Javasoljuk azoknak is, akiknek most még csak díszkertjük van, próbálják megízlelni a saját termesztés örömét egy kis veteményeskert létrehozásával! Az ő kedvükért összeállítottunk egy kis mintakertet: megmutatjuk, mit érdemes 30-40 négyzetméteren vetni, hogy sokféle friss, vegyszermenetes zöldség teremjen otthonunkban. A vetési rajzok a lenti linkről érhetőek el.

Tanácsok a konyhakert kialakításához

Jelöljön ki egy 5,7 m x 5-7 méteres napos területet. Először a gyomoktól tisztítsa meg a termőtalajt, különösen a tarackra ügyeljen, hogy minden apró tarackdarabot távolítson el a kijelölt területről. Ha azok közé a szerencsések közé tartozik, akik hozzájutnak érett istállótrágyához vagy van komposztja, akkor a felásandó területen egyenletesen teregesse szét a trágyát vagy a komposztot, majd az ásás során forgassa be a talajba. Ha nincs, akkor interneten beszerezhető, effektív mikroorganizmusokat tartalmazó készítménnyel javítsa talaját a használati utasításnak megfelelően. Gereblyézze el a talaj felszínét, majd az ábrán bemutatott módon alakítsa ki az ágyásokat, ezután az ágyások talaját nem szabad taposni.

A mintakertben vetésforgót biztosító módon osztottuk ki a különböző zöldségeket, mindegyik ágyásban egy-egy növénycsoport termesztése folyik. A következő években (remélhetőleg lesz kedvük a folytatáshoz),  az egyes csoportok forgószerűen helyet cserélnek majd, így a betegségek felszaporodását és a talaj kimerülését meg lehet akadályozni. A növények kiosztásánál figyelembe vettük a kedvező növénytársítások elvét is.

Áprilisban vethető:

zöldség, sárgarépa, hagyma, tépősaláta, borsó, retek, spenót. Csömöri hagyományok szerint április 17-én vethetjük a babot.

Májusban vethető:

Szabadföldön az uborka és a tök magjait május közepén szabad elvetni. Előnevelhetünk palántákat is, ekkor április közepén tesszük cserépbe a magokat és fagymentes világos helyen tartjuk kiültetésig, május közepéig. A növekedő uborkát támaszra futtathatjuk.

Május közepén már ültethetünk paradicsom palántákat, ezeket külön beszerezhetjük.

A spenót és a retek előveteménye a paradicsomnak, mire a paradicsom megnő, addigra  az előbbi kettő „letermelődik” az ágyásról, illetve a megmaradt spenótot később kapával kivágjuk és a helyén hagyjuk. A borsó betakarítása után a területére bimbóskel kerülhet.

Néhány apró ötlet a vetéshez

A magtasakon feltüntetett sor- és tőtávolságokat, valamint a vetési mélységet tartsa be.

Ha száraz a talaj, akkor vetéskor az ültető barázda alját öntözze be, amikor a víz felszívódott a magokat vesse el, majd a száraz talajjal takarja be és gereblyével tömörítse a talaj felszínét a magok felett.

A sárgarépa és a zöldség magja lassan kel, ezért ezeknek a növényeknek a kiszórt magjai közé körülbelül méterenként egy-két retek vagy kapor magot érdemes vetni, hogy jelezzék a sorokat.