2- Csömöri horgásztó

A csömöri horgásztó jelenleg a település egyetlen közösségi tava, melyet a Csömöri-patak felduzzasztásával hoztak létre a nyolcvanas években. Területe 4,6 hektár, legnagyobb mélysége mintegy 4,5 méter.
Noha önkormányzati tulajdonú, 1990 óta folyamatosan a Csömöri Horgászegyesület kezelésében van. A tavon jelenleg a horgászat az egyedüli tevékenység. A tó halállománya hasonló a többi ilyen méretű és státuszú vizéhez: fő hala a ponty és a Kínából származó, nem őshonos ezüstkárász, illetve amúr, de szép a süllő- és csukaállomány is. Ezenkívül a horgászok zsákmányoltak itt már harcsát, balint, busát és compót is. Az apróbb halak közül gyakori a színes – szintén nem őshonos – naphal, a sügér, a bodorka és a szélhajtó küsz.
A tó késő ősszel és télen pihenő- és telelőhelye több madárfajnak, elsősorban a récéknek, így a kercerécének és a barátrécének. A tőkés récék egy jelentős csapata pedig az egész évet a tavon és a környező nádasokban tölti. Tavasszal nem ritka a szürke gém.
A tóban meghonosodott az Amerikából származó vörös- és sárgafülű ékszerteknős. Ezeket az állatokat fontos megkülönböztetni a honos mocsári teknősöktől, ugyanis az ékszerteknősök kiszorítják élőhelyükről az egyetlen védett teknősfajunkat. Kérjük a lakosokat, megunt hobbiállataikat ne engedjék szabadjára, hogy
horgásztavunk megmaradjon a hazai teknősfaj élőhelyének!
A környék rendkívül kedvelt helye mind a helyi, mind a városból kiérkező sétálni vágyóknak. Sokan járnak ide futni, kocogni, kerékpározni. Sőt, a csömöri fotósok talán legkedveltebb témája a horgásztó lebilincselő látványa minden évszakban. A télen befagyott tó kedvelt korcsolyapálya, s ha az időjárás engedi, szerveznek itt ifjúsági jéghokiversenyeket is.
A horgászat szabályairól a tó középtáján lévő kis horgászházban, vagy a 06 28 447-174 telefonszámon lehet érdeklődni.

A Csömör Körtúrát ajánljuk mindenkinek, aki szereti a természetet, szeret kerékpározni vagy pedig a gyalogos túrákat. Olyan útvonalakat alakítottunk ki Csömör környékén, amit gyalogosan vagy akár kerékpárral is megtehetünk és számos helyen állomásokat alakítottunk ki, ahol többet lehet megtudni az adott élőhelyről vagy helyszínről. Kiváló családi program és testmozgás az egészséges levegőn mindenki számára.