Az én kertem, az én Földem!

A Föld napja alkalmából új, online rovat indul az oldalon

1970-ben indult útjára a Föld napja mozgalom, melyet minden év április 22-én ünnepel a világ.
Csömörön először 2018-ban szerveztek rendezvényt a Föld napja alkalmából, ahol rövid természetjárással, színes környezetvédelmi programokkal és szakemberek előadásaival ünnepelték az immár 50 éve útjára indult mozgalmat.

Két évvel korábban, az Európai Mobilitási Héthez csatlakozva szervezte meg az önkormányzat először az autómentes napot az általános iskolába járó gyermekek számára. A programot azóta minden évben kétszer hirdették meg, a tavaszi alkalmat 2018-tól a Föld napja rendezvényhez kapcsolódva.

A Csömör TV kisfilmje a 2018-as Föld napjáról

A környezetvédelmi rendezvény sajnos idén elmarad, ugyanakkor tudjuk, hogy a Föld védelmében tett erőfeszítések, környezettudatos cselekvések nem csak ezen az egy napon fontosak, ezért idén a Föld napja alkalmából új rovat indul az oldalon Én kertem, én Földem! címmel. A rendszeresen frissülő rovatban környezetvédelemmel kapcsolatos témákról, helyi akciókról, természeti érdekességekről, hasznos kert körüli tippekről és tanácsokról olvashatnak az érdeklődők.
A rovat cikkei ide kattintva érhetőek el, vagy a csomorikortura.hu weboldal Az én kertem, az én Földem! menüpontjára kattintva.

Az önkormányzat 2016-ban hívta életre a Csömöri Körtúra programot, melynek legfőbb célja közvetlen környezetünk, természeti értékeink megismerése, megóvása. A rendszeresen megszervezett túrák, környezetvédelmi programok, szemétszedési és faültetési akciók mellett az önkormányzat április elején vetőmagakciót indított, illetve immár harmadik alkalommal hirdette meg komposztálási programját, mely segítségével a háztartásoknak lehetőségük nyílik szerves hulladékuk újrahasznosítására.
A meghirdetett akciók részleteiről külön cikkekben olvashatnak az oldalon.

Vetőmagakció: http://csomorikortura.hu/2020/04/22/vetomagakciot-indit-az-onkormanyzat/
Komposztálási akció: http://csomorikortura.hu/2020/04/22/lakossagi-komposztalasi-akcio-indul/

Földünk, környezetünk megóvása mindannyiunk feladata, korunk egyik legnagyobb kihívása. Az első Föld napja óta eltelt 50 év, és rajtunk is múlik, a következő 50 milyen lesz. Még nem késő, tegyünk együtt érte!