Híreink

A sárga turistajelzés Csömörön

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Szöveg” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Magyarországon a jelenleg is használatos turistajelzés-rendszert 1930-ban dolgozták ki, melynek négy alapszíne a kék, a piros, a zöld és a sárga. Csömörön az 1970-es évek második felében jelentek meg a jelenleg is „működő” sárga sáv és a hozzá kapcsolódó sárga négyzet illetve sárga kereszt turistajelzések.

A sárga sáv jelzés 800px-turistajelzes_magyarorszag_sarga-svg

A sáv jelzés a fontosabb kiindulási pontoktól a hasonlóan fontos pontokig vezető turistautak jelzésére szolgál. A sárga jelzéseket a helyi jelentőségű utak jelzésére alkalmazzák.

A három jelzés kiindulóponja a HÉV-állomás, de amíg a négyzet és a kereszt jelzés a falu központja felé veszi az irányt, addig a sáv jelzés a temető mellett elhaladva a Kálvária felé indul. Érinti a Kereszteket majd fokozatosan ereszkedik és újra beér a lakott területre a Kálvária utca végénél. A Szent László utcán, a Kistarcsai utcán, az Erzsébet közön és a Kossuth Lajos utcán halad tovább a jelzett út, ahol találkozik a Csömöri Körtúra útvonalával és együtt érintik a Strand teret, a Felső-patakvölgyet és a Vízműsort, majd a sáv jelzés a Hungaroring érintésével Szilasliget felé veszi az irányt.
Az útvonalon a jelzéseket az elmúlt években újították fel, jól követhetőek, kivéve a Vízműsor környékét ahol jelenleg a jelzett útvonal áthelyezése folyamatban van a Vízműsorra, de a Csömöri Körtúra jelzéseit követve újra elérjük a sávot.
A sáv jelzés hivatott egy helyi jelentőségű területen átvezető út jelölésére, ami Csömör esetében kissé kanyargósra de annál izgalmasabbra sikerült.
A Csömöri Körtúrával azonos szakaszon a kihelyezett tájékoztató tábláknak köszönhetően számos információ és érdekesség is olvasható az egyes helyszínekről.


A sárga négyzet jelzés 800px-turistajelzes_magyarorszag_sarga-svg

A négyzet jelzést általában a sávjelzésekből kiinduló lakott településre vezető utakat jelöli, valamint alkalmazzák sávjelzésből kiágazó és fontosabb ponthoz vezető út jelzésére is.

A négyzet jelzés a HÉV-állomásról a falu központja felé indul. A Szabadság úton haladva éri el a Hősök terét majd a Mogyoródi úton éri el a Vízműsort. A Vízműsoron csatlakozik a sárga sáv és a Csömöri Körtúra útvonalához majd egészen együtt haladnak a Levendula utcáig. A négyzet jelzés a Hungaroring érintésével Mogyoród főteréig tart, ahol csatlakozik a zöld háromszög jelzéshez amelyen felkapaszkodhatunk a Szent László kilátóhoz.
Az útvonal érinti Csömör központját, templomait és a csodálatos panorámával bíró Vízműsort, ahol a Csömöri Körtúra fejlesztéseinek keretében a jövőben egy kitekintőpont is épül.

A sárga kereszt jelzés 800px-turistajelzes_magyarorszag_sarga-svg

A kereszt jelzés átkötő vagy összekötő, rövidítő utat jelez, mely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet. A kereszt jelzést szintén használják sávjelzésből kiágazó és fontosabb ponthoz vezető út jelzésére is.

A kereszt jelzés a HÉV-állomástól szintén a falu központja felé indul de csak rövid ideig halad a Szabadság úton, mert a Petőfi utcán végighaladva a homok bányánál csatlakozik a sáv jelzéshez.
Ez egy igen rövid útvonal de a kereszt jelzésnek itt átkötő szerepe van a sáv és a négyzet jelzések között.

Érdekesség, hogy az 1970-es évek második felében a fent említett útvonalakon kívül további két útvonalat is jelzésekkel láttak el, de ezek idővel eltűntek a térképekről.
Az egyik a sárga körút jelzés volt ami a Szabadság úton és a Széchenyi úton haladt de további útvonala nem ismert, a másik a sárga kör jelzés ami a Felső-patakvölgyben a sáv jelzésből ágazott ki a régi Patak-forráshoz, ami idővel teljesen kiszáradt, így a jelzését is megszűntették.
A jelzéseket az elmúlt években teljesen felújították, melynek köszönhetően ismét jól követhetőek és jól járhatóak az útvonalak.

[/et_pb_text][et_pb_gallery admin_label=”Galéria” gallery_ids=”713,711,712,700″ fullwidth=”on” show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” background_layout=”light” auto=”on” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” caption_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” auto_speed=”3000″] [/et_pb_gallery][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]