Híreink

Az útvonalhoz közvetlenül kapcsolódó látnivalók

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Szöveg” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Akik felkerekednek, hogy végigjárják a Csömöri Körtúra útvonalát, a túrához közvetlenül kapcsolódó látnivalókkal is találkozhatnak.

Zsidó temető
A régi strand melletti területtől csak néhány tíz méteres kitérő az egykori zsidó temető. Az itt található információs tábla a korábban Csömörön élt zsidóságról emlékezik meg.

Sinka István emléktábla
Egy ideig településünkön élt és alkotott Sinka István író és költő, a magyar népi írók egyik legjelentősebb képviselője. 1944-45-ös itt-tartózkodását emléktábla hirdeti. Az egykori Sinka-tanya bejáratát a mai napig őrzi Csömör egyik legnagyobb „fapárosa”, a két óriás jegenyenyár.

Harangláb
A Középhegy nevű településrész egyedi tájeleme a Harangláb. A Csömörre érkező szőlőművelő svábok állíttatták a XIX. század második felében. Nem csak szakrális funkciója volt, hanem az időt is jelezte a hegyen dolgozóknak.

Egyházi emlékhelyek tábla
A 2016-ban átadott Árpád utcai játszókertben tematikus információs táblát állíttatott az önkormányzat azzal a céllal, hogy az összes jelentős helyi egyházi vonatkozású emlékhelyet, intézményt és épületet-építményt egybegyűjtve mutassa be. A színes képekkel illusztrált összeállítást a gyalogtúra végpontjától, a Szabadság úti patakhídtól 150 méterre találjuk meg.

Kálvária, stációk
A Kálvária-domb a tetőn álló keresztekről kapta a nevét, amelyet pár éve önkéntesek alakítottak stációkból álló valódi kálváriává. Érdekesség, hogy tavasszal éppen ez, a régi HÉV-sínek felé eső domboldal a falu legpompásabban kékellő ibolyamezője.

[/et_pb_text][et_pb_gallery admin_label=”Galéria” gallery_ids=”731,391″ fullwidth=”on” show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” background_layout=”light” auto=”on” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” caption_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” auto_speed=”3000″] [/et_pb_gallery][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]