Az én kertem, az én Földem!

Ismét vetőmagakciót indít az önkormányzat

A csömöri kertek legyenek termőkertek!
Csömörön szinte mindnyájan kertes házakban élünk, ami nagy áldás ezekben a kényszerűségből is az otthonmaradásra késztető napokban, hetekben.Sokan művelnek otthon veteményeskertet, így számukra ráadásul a kert nem csak a kikapcsolódást, a megnyugtató környezetet, hanem azt az aktív időszakot is jelenti, amikor elvetik a magokat, ami majd tavasszal, nyáron kihajt, és örömet okozva egészséges, finom zöldséget ad. Javasoljuk azoknak is, akiknek most még csak díszkertjük, vagy a gyümölcsfák melletti kis szabad területük van, próbálják megízlelni a saját termesztés örömét egy kis veteményeskert létrehozásával! Az ő kedvükért összeállítottunk egy kis mintakertet: megmutatjuk, mit érdemes 30-40 négyzetméteren vetni, hogy sokféle friss, vegyszermenetes zöldség teremjen otthonunkban. Az akciót a tavalyi résztvevők és új jelentkezők is igénybe vehetik.

Az önkormányzat minden csömöri háztartásnak, amely igényli, díjmentesen biztosítja a következő vetőmagokat tartalmazó csomagot: sárgarépa, fehérrépa (zöldség),  dughagyma, tépősaláta, borsó, retek, spenót, bab, uborka, cukkini. Természetesen azoknak is biztosítjuk a vetőmagokat, akik már évek, vagy akár évtizedek óta veteményeskertet művelnek otthonukban.

Az igényeket a csomoritermokert@gmail.com e-mail címen kell jelezni,  március 1. és 14. között. A vetőmagokat március 25. csütörtökön 8-12 óra, és március 26. pénteken 12-16 óra között lehet átvenni előzetes regisztráció alapján a Csömöri Községgondnokság udvarán (Állomás u. 6.).  Az igény jelzésekor a pontos címet, nevet és telefonszámot kell megadni. Háztartásonként egy garnitúra vetőmagcsomag rendelhető.

A veteményeskert szakmai ajánlásait Onhausz Erzsébet környezetvédelmi tanácsnok, tájépítő mérnök állította össze szakemberek és helyi gazdák ajánlásainak, és természetesen a csömöri termőföld sajátosságainak fegyelembevételével. A termékek beszerzésében a Csömöri Gazdabolt (Széchenyi út) volt segítségünkre. Az önkormányzat az akcióval a csömöri kertek megművelését hosszú távú távon kívánja segíteni, így a jövőben újabb ez irányú akciókat tervez. 

Tanácsok a konyhakert kialakításához
Jelöljön ki egy 5,7 m x 5-7 méteres napos területet. Először a gyomoktól tisztítsa meg a termőtalajt, különösen a tarackra ügyeljen, hogy minden apró tarackdarabot távolítson el a kijelölt területről. Ha azok közé a szerencsések közé tartozik, akik hozzájutnak érett istállótrágyához vagy van komposztja, akkor a felásandó területen egyenletesen teregesse szét a trágyát vagy a komposztot, majd az ásás során forgassa be a talajba. Ha nincs, akkor interneten beszerezhető, effektív mikroorganizmusokat tartalmazó készítménnyel javítsa talaját a használati utasításnak megfelelően. Gereblyézze el a talaj felszínét, majd az ábrán bemutatott módon alakítsa ki az ágyásokat, ezután az ágyások talaját nem szabad taposni. A mintakertben vetésforgót biztosító módon osztottuk ki a különböző zöldségeket, mindegyik ágyásban egy-egy növénycsoport termesztése folyik. A következő években (remélhetőleg lesz kedvük a folytatáshoz,  az egyes csoportok forgószerűen helyet cserélnek majd, így a betegségek felszaporodását és a talaj kimerülését meg lehet akadályozni. A növények kiosztásánál figyelembe vettük a kedvező növénytársítások elvét is.

Áprilisban vethető:  zöldség, sárgarépa, hagyma, tépősaláta, borsó, retek, spenót. Csömöri hagyományok szerint április 17-én vethetjük a babot.

Májusban vethető: Szabadföldön az uborka és a tök magjait május közepén szabad elvetni. Előnevelhetünk palántákat is, ekkor április közepén tesszük cserépbe a magokat és fagymentes világos helyen tartjuk kiültetésig, május közepéig. A növekedő uborkát támaszra futtathatjuk.

Május közepén már ültethetünk paradicsom palántákat, ezeket külön beszerezhetjük. A spenót és a retek előveteménye a paradicsomnak, mire a paradicsom megnő, addigra  az előbbi kettő „letermelődik” az ágyásról, illetve a megmaradt spenótot később kapával kivágjuk és a helyén hagyjuk. A borsó betakarítása után a területére bimbóskel kerülhet.

Néhány apró ötlet a vetéshez
A magtasakon feltüntetett sor- és tőtávolságokat, valamint a vetési mélységet tartsa be.
Ha száraz a talaj, akkor vetéskor az ültető barázda alját öntözze be, amikor a víz felszívódott a magokat vesse el, majd a száraz talajjal takarja be és gereblyével tömörítse a talaj felszínét a magok felett.
A sárgarépa és a zöldség magja lassan kel, ezért ezeknek a növényeknek a kiszórt magjai közé körülbelül méterenként egy-két retek vagy kapor magot érdemes vetni, hogy jelezzék a sorokat.