Az én kertem, az én Földem!

Az én kertem, az én Földem! – fűszerspirál

Tervezzünk saját fűszerkertet!

Fűszereket szinte mindenki fogyaszt, és nincs is annál jobb, amikor főzéskor kiszaladhatunk a kertbe és frissen szakíthatjuk le az illatos, zamatos leveleket.  A fűszerspirál számos szempontból ideális megoldás, ráadásul csodás kerti dekorációként ékesítheti a kertet.  Tervezésének most van itt az ideje.

Mi is az a fűszerspirál?
A fűszerspirál helytakarékos, többszintű fűszerágyás, amelynek kialakítása kifejezetten fűszer- és gyógynövények termesztését szolgálja. Egy átlagos fűszerspirál talajszinttől indul felfelé, legfelső pontja pedig az ágyás közepe. Ezzel az elrendezéssel több különböző magassági szint jön létre, amelyek eltérő hőmérsékletűek, páratartalmúak, így az egyes szintek más és más növényfajták számára ideálisak. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy egy nagyon sokoldalú, mégis kompakt ágyást alakíthassunk ki kertünkben.

Miért érdemes fűszerspirált építeni?
A spirálok a fűszer- és gyógynövénytermesztés leghatékonyabb módszerei közé tartoznak. Míg egy hagyományos ágyás képtelen kielégíteni egy napfényimádó mediterrán fűszernövényt, és egy hűvösebb talajban termő fajtát, addig egy fűszerspirál egyetlen „építményként” kínálja a változatosságot ahelyett, hogy külön ágyásokat kellene kialakítanunk a kert különböző pontjain.  A fűszernövényeket általában nehéz kordában tartani, azonban ha ezek a növények egy elkülönített, zárt ágyásba kerülnek, akkor képtelenek lesznek több helyet elfoglalni, mint amennyi a rendelkezésükre áll. A spirálos kialakítás lehetővé teszi, hogy a víz természetesen szivárogjon a felsőbb, szárazságtűrőbb növények számára ideális szintekből az alsóbbak irányába, ahol a nagyobb vízigényű növények helyezkednek el. A kialakításnak köszönhetően ráadásul a csepegtető öntözés is egyszerűen megoldható. Egy kisebb kertben minden négyzetméternyi hely számít, ez a megoldás igazán helytakarékos, ráadásul bármekkora méretben elkészíthetjük és még mutatós i

Hogyan építsünk fűszerspirált?
Egy fűszerspirál elkészítésekor csak kreatvitisáunk szab határt. Jó minőségű táptalajra, talajtakaróra, mulcsra van szükségünk hozzá, valamint a falakat alkotó szivacsos szerkezetű, de tartós építőanyagra. A falakat ízlésünktől függően terméskövekből, téglákból, farönkökből, bambuszból, vagy akár újrahasznosított anyagokból, például sörösüvegekből is készíthetjük. A méretét szabadon választhatjuk, azonban fontos, hogy minden oldalról kényelmesen hozzáférjünk, elérjük a közepét is anélkül, hogy rá kellene lépnünk valamelyik részére. A spirál egy olyan helyre kerüljön, ahol naponta legalább hat óra közvetlen, szűretlen napfény éri. A fűszerspirál sikeréhez megfelelő táptalajt kell biztosítanunk a növények számára. A növények különbözősége miatt érdemes „zónákra” osztani a spirált, és ezeket a megfelelő összetételű talajjal feltölteni.

Mit ültessünk a spirálba?
Szinte bármit, miután figyelembe vettük a növény méretét, igényeit. Például az oregánó és metélőpetrezselyem az alsóbb szint árnyékában jól érzi magát. Feljebb a fénykedvelő, kevésbé vízigényes mediterrán növényeknek, mint például a kakukkfű, vagy a zsálya számára biztosíthatunk megfelelő közeget. 

Reméljük, sokan kedvet kaptak, a tavasszal elkészülő fűszerspirálok fotóit szeretettel várjuk!

Forrás: agraroldal.hu

A cikk megjelent a Csömöri Hírmondó februári lapszámában!