Az én kertem, az én Földem!

Tudatos életmód – Mely szokásokat érdemes megtartani a korlátozásokat követően is?

A bevezetett intézkedéseknek köszönhetően drasztikusan csökkent a szén-dioxid-kibocsátás. Szinte leállt az egyik legszennyezőbb közlekedési ágazat, a légiközlekedés, visszaesett a nemzetközi szállítmányozás, kevesebb az autó az utakon, összességében csökkent az országok energiaigénye. Emiatt tartalék üzemmódba helyezték a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó szén- és gázerőműveket.

A városok fölött tisztulni kezdett a levegő.

Az emberek változtattak szokásaikon, egyszerűbb, sokan természetközelibb életmódra álltak át.

A piacok virágkorukat élik. A helyi emberek helyi termelőktől származó termékeket vásárolnak – ezzel próbálják segíteni a régió gazdaságát, védeni a környezetet és az egészségüket is. A már működő Kosár Közösség modell alapján hamarosan további bevásárló közösségek indulnak az országban.

Innovatív a drive-in kispiac ötlet, amit a gyorséttermi autós kiszolgálás ihletett. A járvány miatti szükség szülte módszer bejött, piaci napokon hosszú gépkocsisorok várakoznak a bekészített árura. http://www.kispiacdunakeszi.hu/

Elkezdtünk szervezettebben élni. Bevásárlólistát és heti étkezési tervet készítünk.

Falvakban csirkét kezdenek tartani. Nem baj, ha többe kerül a takarmány, de tudjuk, hogy hormon- és antibiotikum mentes. Az sem baj, ha kevesebb húst fogyasztunk.

Csömörön a vetőmag program sikere is alátámasztja, hogy van igény saját kiskertre.

A házhozszállítás kibővült. Ennek fenntartásával a lakosság kevesebbet autózna, időt spórolna meg, hisz a terítő kocsik kevesebb úttal nagyobb tömeget tudnak kiszolgálni. Emellett a házhozszállítással foglalkozó és a futárcégek járműveik elektromosra cserélésével a károsanyag-kibocsátás jelentősen csökkenne.

Ha életmódváltásba kezdünk, vizsgáljuk felül a korábbi, rohanós napjaink életmódját és új, egészséges szokásokat alakítsunk ki, amelyeket a későbbiekben – ha az életünk visszatér a rendes kerékvágásba – (akkor már rutinszerűen) alkalmazhatunk.

Az immunrendszerünk erősítése talán a legfontosabb most. Ráébredünk, hogy a tudatos táplálkozást és a mindennapi mozgást hogy tudjuk beépíteni életünkbe.

Az ésszerű önellátás keretében főzünk, kenyeret sütünk, akár a háztartási tisztítószereket is előállítjuk. Mindezzel egészségesebben élünk, a környezetet kíméljük és pénzt is megtakaríthatunk. Ez hosszú távon is fenntartható.

Már most viselkedjünk úgy, mint ahogy akkor viselkednénk, amikor a körülmények rákényszerítenek. Változtassunk, amin tudunk, és egyre többre leszünk képesek. Ha ráérzünk arra, hogy ezzel időt szabadítunk fel, energiát és pénzt takarítunk meg, a sikerélmény sem marad el.