Az én kertem, az én Földem!

Az én kertem, az én Földem! – kíméletes tisztítószerek

Környezettudatossággal, fenntarthatósággal foglalkozó sorozatunkban most a háztartásban használatos tisztítószerekkel, a hozzájuk kapcsolódó környezetkímélő megoldásokkal foglalkozunk.

Tiszta otthon, rendes ház! – tartja a mondás, és a fogyasztói társadalom vívmányai, az elmúlt évtizedek tisztítószer reklámjainak dömpingje ügyesen adták is alánk a lovat, hogyan mentesülhet otthonunk ezerféle illatos szerrel minden kórokozótól, baktériumtól. A feldolgozhatatlan mennyiségben ránk zúduló információ hatására érthető, hogy átestünk a ló másik oldalára. Allergiás megbetegedések, bőrproblémák kezdték jelezni, hogy valami nem stimmel.

A háztartási vegyszerek használatának egészségügyi veszélyeiről egyre több információnk van, a norvég Bergeni Egyetem tudósai által végzett 20 éves vizsgálat egész odáig megy el, hogy szerintük a tisztítószerek használata ugyanolyan káros lehet, mint a dohányzás. A tanulmány megállapította, hogy azok a nők, akik otthon rendszeresen takarítanak, illetve akiknek a takarítás a munkájuk, légzésfunkciójukat tekintve lényegesen gyengébbek, mint nem takarító társaik. Napjainkban egyre tisztábban látszik az összefüggés a tisztítószer-használat, valamint az asztma és más légzőszervi problémák között.

Tévedésnek bizonyult az a fogyasztásra ösztönző szemlélet is, hogy minden baktériumot el kell pusztítani az otthonunkban. Ugyanúgy, mint a bélflórában, a környezetünkben is vannak „jó” baktériumok, amikkel hasznos, ha találkozunk, és hozzájárulnak a szervezet védekezőképességének működéséhez.

Persze nem dőlhetünk hátra, hogy mostantól saját érdekünkben nem takarítunk, érdemes inkább megnézni, milyen környezet- és egészségbarát megoldások jöhetnek szóba alternatívaként.

Ha elsőre nem szeretnénk elveszni a részletekben, íme az öt tisztítószer, ami helyett fontos kíméletesebb megoldást választani:

  • A légfrissítőkkel közel száz féle vegyi anyag kerül a levegőbe, irritációt, fejfájást okozva, hogy csak a kisebb és tipikus problémákat említsük. Használatuk helyett szellőztessünk, tartsunk szobanövényeket, a szárított virágok és illóolajok pedig természetes illatforrásként is remekül megállják a helyüket.
  • Az illatosított termékek, öblítők, mosószerek, tisztítószerek egészségünk mellett a környezetünket is fokozottan károsítják, egyszerű és pénztárca kímélő megoldás illatmentes szereket vásárolni.
  • A rovarírtószerek már a termékcímkén sem titkolják, hogy mennyi kárt tehetnek bennünk, környezetünkben. Van, amikor elkerülhetetlennek tűnik, de ha nem tudunk megbarátkozni a körülöttünk repkedő, futkározó rovarokkal, tessékeljük ki őket, próbáljunk meg fizikai megoldásokkal, szúnyoghálóval, légycsapóval, porszívóval védekezni ellenük.
  • Klórtartalmú szerek: nem csak ránk, de a vízi élővilágra is az egyik legveszélyesebb anyag a klór, márpedig előbb-utóbb a felmosóvíz is visszakerül a körforgásba, a földbe, az élővízbe. Érdemes átgondolni, mennyire szükségszerű a fertőtlenítés, a legtöbb esetben az ecet kíméletesen megoldja a háztartási fertőtlenítéssel kapcsolatos kérdéseket.
  • Vécéfertőtlenítők: nem kérdés, hogy visszakerülnek a vízi élővilágba, ahol hatalmas pusztítást végeznek, pedig használatuk elkerülhető lenne. A rendszeres ecetes takarítás még a vécében is tökéletesen elég a fertőtlenítésre, és a kellemetlen szagokat is eltávolítja.

A mosónők korán halnak…

Ma már szerencsére ez nem igaz, hiszen szuper mosógépek végzik helyettünk a munkát, mi pedig öntjük kedvünkre a színes-illatos szereket, hogy tutti-frutti illatú legyen a farmerünk. Ezzel arányosan gyűlnek a flakonok, nő a háztartási hulladék. Általában a kisbaba megszületése, rosszabb esetben ekcéma, vagy egyéb bőrbetegség gondolkodtat el minket először, hogy valami kíméletesebb megoldásra van szükség.

Ha bőrbetegséggel küzdünk, vagy extrák helyett „csak” tiszta ruhára vágyunk környezetbarát módon, akkor érdemes mosószódával mosni, ami minden mosópor alapja, a mai napig olcsó, és egyébként a teljes háztartásban bevethető. Semmiféle adalékot, színezőt nem tartalmaz. Öblítéshez enyhén savas vizet használhatunk, fél pohár vízbe egy evőkanál 20%-os ecet erre tökéletes, ha mindenképp ragaszkodunk az illathoz, néhány csepp illóolaj az öblítőbe kíméletesen és kellemesen biztosítja azt. Fehérítéshez az aktív oxigénes fehérítő válthatja ki a hypót, és bár elsőre furcsán hangzik, aki kipróbálta tudja, a folttisztításhoz kevés hatékonyabb szert találunk, mint a marhaepeszappan.

Apró, de fontos első lépések…

– Ha nem állunk készen, hogy lecseréljük hagyományos tisztítószereinket, kezdjünk el kevesebbet használni belőlük, ritkábban, nagyobb hígítással.

– Ha magyar terméket választunk, akkor a hazai gyártók támogatása mellett biztosak lehetünk abban, hogy a termék rövidebb utat tett meg, tehát  környezeti terhelése is kisebb.

– Keressünk csomagolásmentes boltokat, nézzünk körül, milyen megoldások vannak a környékünkön, olvassunk a témában blogokat, beszélgessünk környezetünkben azokkal, akik előttünk járnak a témában, mindig van hova fejlődni.

Helyi tippek:

  • Az Éléskamra közösségében az élelmiszerek mellett számos környezetbarát alapszert, tisztítószert beszerezhetsz. 
  • A Hangák közösségében vásárolva magyar gyártók környezetbarát, natúr, bio tisztítószereihez juthatsz hozzá, ráadásul a náluk vásárolt flakonok újrahasznosításáról is gondoskodnak. 

Kucsinka Gabi

A cikk megjelent a Csömöri Hírmondó szeptemberi számában.